søndag, april 12, 2009

Head-Fi og DacMagic

Kæden fra FLAC filer gennem Squeezebox - DacMagic - Argon HA-1 - Denon AH-D2000 bliver bare bedre og bedre. Cambridge DacMagic'en har lukket sig meget op siden den stod ud af æsken for snart 2 uger siden, og jeg forventer stadig mere af den. Lyden fra den samlede kæde er nu meget åben og præcis, uden nogen skarpe kanter. Lydbilledet er bredt og dybt med en god definition af både instrumenternes placering og lokalets akustik. Det er en sand fornøjelse til både kammermusik (jeg har netop hørt Klaversonate nr 2 af Beethoven med Anne Øland), mellemstore orkestre (Klaverkoncert nr 22 af Mozart) og store orkestre (Symfoni nr 8 af Dvorak). Jeg har endnu ikke hørt så meget vokalmusik via den digitale kæde - det skal måske være det næste (efter den første strygekvartet af Beethoven der ligger klar på Squeezeboxen lige nu).

Skifter man til Exposure forstærkeren og de Fostex udstyrede TQWT'er i stedet for Argon og hovedtelefoner giver det lige så gode resultater. Et lydbillede der i bredden går ud over højttalernes positioner og langt bag dem. En slank og dyb bas, detaljeret mellemtone og ren og klar diskant - en sand fornøjelse. Jeg har eksperimenteret med at slutte den digitale udgang fra CD-spilleren til DacMagic'en for at sammenligne de upsamplede 24/192 DAC's og transistor udgangstrinnet fra DacMagic'en med de "normale" 16/44 DAC's og det rørbestykkede udgangstrin i Njoe Tjoeb 4000. Tja, jeg må indrømme at jeg ikke har fundet forskellen endnu! Den er der nok, men måske maskeret af de små niveauforskelle på de to analoge trin. Eller forskellen kan blive maskeret af transistor forstærkningen senere i kæden. Indtil nu har jeg kun sammenlignet gennem Exposure og højttalere, måske er hovedtelefonerne mere afslørende?

Nu vi taler om rør (en gammel og aldrig opfyldt drøm) så faldt jeg forleden dag over det kinesiske mærke Xindak (og et par danske forhandlere! - for eksempel Now-in-Stereo). Xindak producerer (blandt andet) flere interessante rør forstærkere, og det til en ganske rimelig (OK - lav!) pris. For eksempel ligger MT1 til lige omkring 4000,- DKR. Med sine 12,5 W kunne det være et fint match til mine TQWT'er med deres ret gode følsomhed på 94 dB. En anden interessant model et V15 (5999,- DKR). Den bruger EL34 udgangsrør og kan køre enten i triode mode - 18 W - eller i linear mode hvor den giver 40 W per kanal. Begge forstærkere vil give den ægte rør lyd (og forhåbentligt tæmme Fostex enhederne en smule i toppen) og de vil også gøre det væsentligt nemmere at justere lydstyrken. På grund af højttalernes følsomhed skal Exposurens volumenkontrol håndteres med megen følelse. Et drej på nogle få grader giver en stor forskel i lydstyrken. Måske skulle Xindak være efterårets lyd projekt?  

Ingen kommentarer: