søndag, januar 25, 2009

Argon HA1 billeder


Hovedtelefonforstærkeren er lige så enkel og stilren som den lyder - og den fylder kun ganske lidt.
 
Forsiden har en (blå) LED til at vise der er tændt, 1/4" hovedtelefonstik og styrkeregulering. Andet er der heller ikke brug for.


Bagsiden er lige så enkel, der er hvad der skal være - linie signal ind, strøm ind, afbryder og impedansomskifter.

Alt føles godt og solidt, det er en ren fornøjelse at bruge den!

mandag, januar 19, 2009

Head-Fi II

Så kom den! Min nye hovedtelefon-forstærker - Argon HA1 - kom med posten idag, selvom den stadig kun stod som "ordre modtaget" i HiFi-Klubbens system. Det skal de ikke høre et ondt ord for - meget hellere det, end det modsatte ;-)

Det er en sød lille tingest, meget nem og ligetil at have med at gøre. Og så får den mine efterhånden lidt ældre Sennheiser HD-570 (købt i Tyskland dengang der stadig var D-Mark til) til omsider at vise hvad de kan. Det er ikke så lidt - de er stadig lidt mørke i klangen, men det hele er der fra top til bund. Måske ikke krystalklart, men mere gyldent, varmt og meget lækkert.

Tidligere på dagen blev det til lidt spredt kortvarig lytten for at konstatere at Argon'en virkede som den skulle - det gjorde den. Her til aften er den kommet på plads ovenpå forstærker og CD-spiller. Idéen med at sætte den til tape-out på Exposure forstærkeren og benytte forstærkerens indgangsvælger fungerer perfekt til at vælge mellem Squeezebox og CD-spiller. Det virker naturligvis ikke til pladespilleren uden der bliver tændt for forstærkeren - grammofon forforstærkeren skal jo have strøm (og så er det en ulempe at højttalerne ikke kan afbrydes). Nok om det. Musik!

Jeg har netop hørt to gange Beethoven - det er ofte ham der kommer frem i lyset i øjeblikket. Først kvartetsatsen Grosse Fuge (den oprindelige finalesats fra strygekvartet nr 13, opus 130) og dernæst klaversonate nr 17  (d-mol, opus 31 nr 2). Det er fremragende! Hovedtelefoner og en god forstærker giver den type koncentrationsmusik de helt rigtige betingelser.

Her i løbet af week-enden er de (halv)store gulvhøjttalere (TQWT - se indlæggene fra bygningen januar til marts 2006) ellers kommet frem igen, efter vi har møbleret en del rundt i stuen. Det har gavnet meget på lyden og den åbne, ubesværede gengivelse med en temmelig dyb men slank bas er en stor fryd. 

fredag, januar 16, 2009

Head-Fi

Det må være på tide med noget ordentlig hovedtelefon lyd. Jeg har i flere år haft et par glimrende Sennheiser HD-570 hovedtelefoner. I det mindste tror jeg de er glimrende. Min forstærker har ikke hovedtelefonudgang og hovedtelefonudgangene på diverse CD-spillere, computere og bærbare afspillere står ikke rigtigt mål med det jeg tror Sennheiserne burde kunne give. De små afspillere har ikke kræfter til at trække dem og CD-spilleren giver et meget mørkt og nærmest svampet lydbillede. Nu tror jeg heller ikke det gode analoge rør-trin er blandet ind i hovedtelefonudgangen på min Njoe Tjoeb 4000 CD-spiller (en temmelig modificeret standard Marantz CD-4000 maskine fra for 6-8 år siden). Den rigtige løsning må være en egentlig hovedtelefon forstærker.

I går tog jeg så beslutningen og bestilte en Argon HA1 hovedtelefon forstærker hos HiFi-Klubben (mens jeg stadig går og venter - ikke helt tålmodigt - på min Cambridge DacMagic, der efter sigende kommer engang i februar). Jeg har læst en del godt om denne hovedtelefon forstærker, og så er den til at få fat i til en nogenlunde rimelig pris. Det skal da ikke nægtes at tænderne (og ørerne?) kan løbe i vand når jeg læser om den rent rørbestykkede Little Dot MK III ht-forstærker. Men dels er den ikke sådan lige at få fat i, og dels kunne jeg forestille mig at prisen har rykket sig lidt før den står i Nordvest-Sjælland i forhold til de priser man ser på amerikanske sider ;-)

Jeg har tænkt på hovedtelefon forstærker i flere år. En af de ting der er med til at beslutningen kom nu, er at jeg har set et sted at min Exposure forstærker faktisk har et passivt indgangstrin. Det betyder at jeg kan sætte hovedtelefon forstærkeren til tape-out, og bruge Exposurens indgangsvælger - altså skal der ikke skiftes rundt på kabler når man skifter mellem hovedtelefoner og højttalere - det er kun et spørgsmål om hvilken forstærker der tændes for.

Nu er det tæt på et døgn siden jeg bestilte forstærkeren - og den er ikke engang kommet endnu! Og jeg som er så tålmodig en sjæl ;-)

onsdag, januar 07, 2009

Beethoven og hans forgænger

Her til aften blev det (næsten) til to gange Beethoven. Først var det nu Mozart, men hans klaverkoncert nr 20 (i en indspilning med Derek Han ved tangenterne) synes jeg er hans mest Beethovenske klaverkoncert. Der er en storhed og magtfuldhed i denne koncert der faktisk leder mere frem mod Beethoven, end mod Mozarts egne sene klaverkoncerter der på sin vis er mere udadvendte og sine steder pompøse på en måde Beethoven aldrig kunne være.

Bagefter var det Beethoven selv i form af klaversonate nr 12 i As-dur - Marcia Funebre, igen i en Anne Øland udgave på Classico. Her er både 1.satsens variationer og 3.satsens begravelses march (over en helt) så typisk Beethoven når han er i det storladne og alvorlige humør (hvad han jo ofte er).

Netop Mozarts klaverkoncert nr 20 peger for mig frem mod den gryende romantik hvor kunstneren beretter om sine egne følelser, i modsætning til mange andre af Mozarts værker der mere handler om fyrstens / mæcenens herlighed og pragt. Det er mange af de samme tidligt-romantiske indgangsvinkler jeg ser hos Beethoven. Her skal man naturligvis skelne mellem de "midterste" værker (som netop klaversonate nr 12, klaverkoncert nr 3 og måske også symfonierne omkring nr 4, 5 og 7) der dyrker helten (ikke fyrsten - nærmere den tragiske helt) og de sene værker der er mere indadskuende og udviklinger af det rent musikalske sprog (som de sene sonater og strygekvartetter) eller menneskeligt-idealistiske som den niende symfoni.  

tirsdag, januar 06, 2009

WiFi fortsat

Hm, jeg er i det mindste blevet lidt klogere på to områder. Det ene er at Apple selv skriver at en Airport Express kun kan bruges som repeater i et netværk der udelukkende er baseret på Airports. Der er godt nok et sted beskrevet hvordan man får det til at fungere med ét andet navngivet AP - men det er ikke nok til at jeg vil forsøge den løsning. 

Det andet der er gået op for mig, er at der jo ikke kun er et skelet af smalle stålskinner i væggen bag HiFi'et. Der står også et fuld højde køleskab ved siden af en indbygningsovn og en microovn der er placeret lige over hinanden lige på den anden side væggen. Det vil sige at der er mere end en kvadratmeter jern i flere lag umiddelbart bag Squeezebox'ens antenne. Selv når maskinerne ikke arbejder udgør det jo en ganske kraftig afskærmning for radiobølger. Det er nok her en stor del af roden til miseren skal findes.

Det betyder jo så også at idéen om en WiFi repeater placeret udenfor "skyggeområdet" - set fra både AP og Squeezebox - lyder som en meget plausibel mulighed.

søndag, januar 04, 2009

WiFi mysteriet fortsætter

Jeg har skrevet om det før, men her i går og i dag har det været helt slemt igen - vores upålidelige trådløse net. Baggrunden er at access pointet sidder i arbejdsværelset og Squeezeboxen står i stuen. Der er en skrå vinkel mellem de to, så signalet skal passere flere indre vægge (der ikke er særligt solide) og 2 eller 3 døre. I går aftes havde jeg sammenstillet en længere spilleliste - og lige pludseligt gik musikken bare i stå. Jeg kan se at serveren og access pointet arbejder troligt videre, men der kommer ingen musik igennem. Midt på dagen i dag virkede alt fortrindeligt, men sidst på eftermiddagen var den gal igen.

Det fik mig til at spekulere over om det har noget at gøre med at Slimserver kører på en lille NSLU2 netværks server? Ergo blev der lagt den nyeste udgave af SqueezeCenter på Mac-Mini'en og den blev sat til at spille taffelmusik til aftensmaden. Her skete nøjagtigt det samme. Efter få minutter gik forbindelsen ned, den kom igen lidt senere, men forsvandt også igen. Dette gentog sig adskillige gange til jeg tabte tålmodigheden og slukkede for jukset.

Nå, det løste da et spørgsmål - problemet har ikke noget med NSLU2'en at gøre, og heller ikke med den ældre udgave af Slimserver der kører der. Jeg skiftede tilbage til den oprindelige opsætning og har netop hørt Beethovens Klaversonate nr 10 (i en dejlig indspilning med Anne Øland på Classico) helt uden problemer.

Ingen af de gængse forklaringer ser ud til at gælde her. Microvnen var ikke i brug på nogen af de fejlberørte tidspunkter, vi ejer ikke en trådløs telefon eller andet der bevæger sig på 2,4 GHz båndet. Der er også så tilpas meget afstand til naboerne at det ikke burde kunne stamme fra dem og her en lørdag og søndag eftermiddag og aften er der vel heller ikke gang i noget særligt industri der skulle kunne forstyrre?

Ifølge Squeezebox'en selv er det trådløse signal som regel omkring 53%, jeg har en enkelt gang set det nede på 41% - det er dog på tidspunkter hvor det hele virker. Når problemet for alvor slår til slukker Squeezebox'en. Inden der er nogen der foreslår at det kan være Squeezebox'en selv der har et problem, må jeg lige tilføje at vi også har set samme problem med vores bærbare PC, når den bruges i samme hjørne af stuen. Det eneste jeg kan tænke på lige nu er om det er væggen mellem stuen og køkkenet der kan være synderen. Lige netop denne væg (som musikanlægget står op ad) er bygget op af gipsplader på et stålskelet, i modsætning til alle andre indre vægge i huset der ikke har noget stål i sig.

Efterhånden tror jeg løsningen må være en trådløs repeater, anbragt så den ikke er i "skygge" af væggen med stålskelet. Næste spørgsmål er så om det er muligt at bruge en Apple Airport Expres som repeater, når AP'et ikke er Apple, men SMC, eller om det er mere sikkert at satse på et SMC AP som repeater? - der må læses lidt på andres erfaringer ;-)  

fredag, januar 02, 2009

Jeg nåede det!

I går fik jeg lige akkurat bestilt en Cambridge Audio DacMagic hos HiFi-Klubben til gammel pris. Selvom de først kan levere engang i februar fik jeg den til gammel pris - 1499,-, hvor prisen fra i dag er 1999,-.

Hvad det er? - en digital til analog konverter af glimrende kvalitet hvis man skal tro de mange tråde på nettet der har prist den i høje toner siden sidste sommer. Humlen er at den skal hæve kvaliteten af musik fra Squeezebox'en ganske meget, så det fulde udbytte af de store FLAC filer rigtigt får lov at vise sig. Samtidigt bliver det også spændende at høre om den kan gøre noget positivt for CD-afspilleren. CD-afspilleren er i forvejen ikke helt almindelig, den startede sit liv på samlebåndet som en ret ordinær Marantz CD4000 maskine, men var derefter en tur rundt om nogle gale/geniale hollændere der byggede den om til en AH! Njoe Tjoeb 4000. Det vil blandt andet sige at den har fået et analog udgangstrin bygget over rør. Den blev købt for en del år siden, efter jeg havde læst den meget positive anmeldelse på TNT-Audio. CD-spilleren lyder stadig rigtigt godt, men det bliver interessant at høre hvad en helt moderne DAC kan give af forskelle.

Det er jo et stykke tid til februar endnu, så i mellemtiden kan jeg jo overveje om jeg vil bruge coax eller optiske kabler mellem signalkilder og DAC? - Da afstandende bliver minimale (alt samlet i samme møbel) så tyder det for tiden på at coax er den rigtige løsning. Jeg lover at vende tilbage med både første og mere vedvarende indtryk når tiden kommer.