søndag, marts 29, 2009

Analog er her stadig

Cambridge 640P pick-up forforstærkeren har nu haft strøm på i mere end 96 timer og jeg har hørt 23 LP sider gennem den. Den bliver bare bedre og bedre - nu er den storslået. Definitionen af de enkelte instrumenter, deres placering, hele lydbilledet og dynamikken overgår langt alt hvad jeg har hørt på vinyl før - og er meget bedre end mit digitale setup (som bestemt ikke er ringe).

Ved et tilfælde blev det til et lille Barbirolli tema i denne week-end. I går hørte jeg En London Symfoni (Symfoni nr 2) af Vaughan Williams med Hallé Orkesteret dirigeret af Sir John Barbirolli. Så vidt jeg kan se er denne plade fra 1968 (HMV Concert Classics på EMI SXLP 30180), men optagelsen ser ud til at være fra 1958. Det er 51 år siden - det kan man absolut ikke høre! Optagelsen er så klar, ren og dynamisk at kun få moderne optagelser kan stå mål med det.

I dag har jeg hørt Sibelius Symfoni nr 2 i D-dur, Opus 43 med Royal Philharmonic Orchestra - også dirigeret af Sir John. Pladen er på RCA Gold Seal GL25011 produceret i 1976 (men kunne godt være en genudsendelse af en ældre optagelse? - jeg mener at Gold Seal er en genudgivelses label). Igen - ren, kraftfuld, dynamisk - en perfekt gengivelse af det store orkester og koncertsalens akustik.

En anden dejlig plade der fik en tur på tallerknen i dag er Waldstein klaver sonaten af Beethoven, spillet af Vladimir Ashkenazy fra "Beethoven: Favourite Piano Sonatas" boks sættet på Decca London. Flyglet har aldrig lydt bedre på noget stereo anlæg jeg har haft gennem de sidste næsten 40 år. Heller ikke på CD. Det er simpelthen pragtfuldt. De to symfonier blev købt for mange år siden, mens jeg fandt Beethoven sættet i en (nu desværre lukket) plade forretning i København for nogle få år siden.

For et par dage siden kom der mail fra HiFi-Klubben om at de får et stort læs Cambridge DacMagic midt i april. Jeg bestilte min 1.januar og det har været en lang ventetid. Jeg glæder mig meget til at høre hvad DAC'en kan gøre for både min Squeezebox og CD spilleren - måske får grammofonen lidt konkurrence? ;-)

Nå, grammofonen har nu en uomtvistelig fordel frem for CD-spilleren (og ethvert andet digitalt medie) - den kan spille de 500 LP'er der står på hylderne. Og CD-spilleren har en helt klar vinder position når det gælder de 6 hyldemeter med CD'er!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar