De sidste par maaneder er der kommet en pän tilväkst til samlingen. (Beklager de alternative tegn - det kommer naar jeg bruger vores lettere tysk-orienterede bärbare ferie pc). Der er baade ting jeg er faldet over her og der - specielt Naxos indspilninger kan man väre heldig at finde mange steder (i boghandler f.eks) og de uundgaaelige fristelser fra min primäre plade-pusher Classico Clubben.
Her er saa de "komponist orienterede"
Bach Brandenburger koncerterne i en historisk udgave med Mogens Wöldike og dels Det Kongelige Kappel og dels Radiosymfoniorkesteret (Classico ClassCD 551-2). Optagelserne sträkker sig fra 1947 til 1954. Indtil nu har jeg ikke hört dem i kritiske omgivelser, men musikalsk er de glimrende - naturligvis ikke den moderne lette stil i barok fremförelse, men med spillegläde og en teknisk kvalitet der gör det til en fornöjelse at höre.
Beethoven Klavertrio nr 5 og 6 samt variationer i Es-dur med Xyrion trioen (Naxos 8.557723). Nej, jeg havde heller ikke hört om Xyrion trioen för. Jeg har endnu ikke hört pladen, men ser frem til det.
Buxtehude Syv sonater, opus 1 for violin, gambe og cembalo med John Holloway, violin, Jaap ter Linden, viola da gamba og Lars Ulrik Mortensen, cembalo (Naxos 8.557248). Dejlig!
Carl Nielsen Violin koncerten, Romance for violin og orkester, op 2 samt Aladdin suite (Classico ClassCD 638). Alt i Douglas Bostock's glimrende serie med Royal Liverpool Philharmonic Orchestra. En rigtig dejlig indspilning. Specielt er jeg overrasket over violinkoncerten (absolut pladens hovedvärk). Min forhaandsfornemmelse var at det er et temmeligt kantet og krävende värk. Det synes jeg slet ikke det er i denne indspilning. Tvärtimod er det meget lyrisk og dejligt. Jeg maa tilbage i mine andre indspilninger og finde ud af om det er anderledes, eller det bare er mig der blander en anden koncert ind i det?
Rossini Il Signor Bruschino (Naxos 8.660128) - en lille enakters opera i en indspilning med I Virtuosi Italiani dirigeret af Claudio Desderi. Dette er den sidste af Rossinis farsa skrevet da han var 19 aar gammel. Handlingen er som sädvanligt i de komiske operaer en rodet forvekslingsaffäre, men det er jo afgjort ogsaa musikken der faar det til at leve idag. Her er masser af typisk Rossini, men naturligvis ikke saa helstöbt som i Barberen og de andre hovedvärker. Der er heller ingen egentlige örehängere, men klart anbefalelsesvärdig hvis man gerne vil udvide sit Rossini repertoire.
Rudolph Simonsen en stor overraskelse - en dansk komponist jeg aldrig havde hört om (Classico ClassCD 635). Kontra Kvartetten har indspillet klarinet kvintetten og de 2 (förste?) strygekvartetter. Simonsen er baade musikalsk, og som rektor for Musik Konservatoriet, Carl Nielsen efterfölger. Det er utroligt spändende at falde over saadan en (for mig) ukendt perle. Anbefales varmt til den der kan lide ny, men ikke avangardistisk, kammermusik. Fremförelse og optagelse helt perfekt - endnu et af Classicos spändende fund. En plade der kan höres mange gange.
Og de "tvärgaaende"
Lamento värker for solo cello af Kodály, Ginastera og Britten med cellisten Richard Krug (Classico ClassCD 624). Spändende og udfordrende kammermusik der sträkker sig fra 1915 til 1976. Jeg har tidligere haft et temmeligt anstrengt forhold til Britten (Michael Tippet er for mig en helt anden sag blandt de nyere engelske komponister, men mere om det en anden gang). Her er der dog et värk (Suite for Cello nr 1, op 72 fra 1964) der aabner Brittens musik paa en helt anden maade for mig, end det er sket för. Ogsaa en plade der skal höres mange gange.
A Duo Blokflöjte duetter med Dorte Lester Nauta og Vicki Boeckman (Classico ClassCD 652). Her er vi tidsmässigt i den modsatte ende af skalaen - fra renässance til barok, med komponistnavne som Gastoldi, Morley, van Eyck, Sweelinck, Baldwin, Hotteterre og Telemann. Tidlös og, paa trods af det umiddelbart begränsede instrumentvalg, ogsaa meget varieret musik.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar