søndag, september 02, 2007

DMDIH - ?

Digital Musik Distribution I Hjemmet ;-)

Siden jeg sidste efterår så småt begyndte at digitalisere de gamle kasettebånd med klassisk musik har jeg tænkt (og eksperimenteret) en del for at finde den ideelle (for mig!) måde at håndtere og distribuere den digitale musik i hjemmet.

Det er jo altid godt at se på kravene man har, før man prøver at løse dem (selvom nogen måske synes at det lugter alt for meget af arbejdsmæssig tænkning, og at det modsatte er meget sjovere!). Kravene til digital musik distribution kan deles op i to hovedområder - lydkvalitet og praktisk opbygning.

Kravet til lydkvalitet er nemt at formulere: mindst lige så godt som CD på den til rådighed værende CD spiller (En Njoe Tjoeb af ikke ringe kvalitet).

De praktiske krav er straks lidt mere omfattende, men det vigtigste er: Ingen støjende pc i stuen! Det krav bliver meget hurtigt udvidet til: Ingen støjende pc overhovedet - sådan en skal vedligeholdes, er relativ dyr, fylder og bruger alt for meget strøm.

Lydkvalitet
Lydkvaliteten hænger meget sammen med det filformat man vælger at gemme sin musik i. Naturligvis er afspillekæden også vigtig, men den kan forbedres med tiden. Hvis man først har valgt et filformat hænger man imidlertid på det og hvis det begrænser lydkvaliteten nytter det ingenting at forbedre afspillekæden - så er der kun den tunge gang med at re-digitalisere hele dynen igen, inklusive det fornøjelige arbejde med at rette og tilføje tags samt organisere tingene så man har en chance for at finde rundt i dem.
Efter en del eksperimenteren med forskellige komprimerede formater - bl.a. MP3 i forskellige bitrater (inklusive VBR - ikke helt ringe) - er jeg nået frem til at det skal være en ikke tabsgivende komprimering (lossless format). Lige for tiden er det Apple Lossless jeg bruger, da det er det oplagte valg når man benytter iTunes til at rippe og organisere. Det er dog ikke umuligt at jeg ender med at vælge FLAC - et åbent format er altid en fordel i sig selv.

Fortsættes
Det her bliver vist nemt til en føljeton - der er meget endnu. Stay tuned, som de siger!